Sunday, 12 February 2012

assalamualaikum...

1.30am - 12022012

awat ntah..mata ni cukup payah nak pejam..macam biasa.berfacebooking la haku..(macam korang jugak kan..hikhik..)..ntah macam mana saya terbaca 1 blog nih..best sangat-sangat..macam-macam dia tulis.
..emm,dari situ saya terpikir,why not saya try ber-blog plak..hikhik..(ntah ada orang nak baca ke tak pon tak tahu la..sob..sob.)


BERPANTANG

actually saya masih dalam tempoh berpantang..(ye,pantang bersalin la..huh??kenape??x pecaya saya bersalin?hehehe..nampak muda kan??kahkahkah..) masuk hari ni dah 23 hari..bosan tahap gaban tau x..menghitung hari ja nak habiskan 44 hari..hehe..


baby??? ALLAH lebih menyayangi baby saya...
kalo nak di ikotkan due date saya 9.5.2012 tapi kuasa ALLAH..kita hanya mampu merancang..
21.1.12 tarikh yg x mungkin saya lupa hingga akhir hayat saya..(tarikh yang mengubah status saya..yes!!saya dh jd seorang ibu walaupon hanya untuk sementara) terima kasih ALLAH!!


DETIK DETIK ITU......

20.1.12
gumbira teramat sangat pagi tuh coz incik hubby selamat sampai dari kuantan..(almaklumlah PJJ)
hehehe..pagi tu memang agak kelam kabut..yelah family saya ada buat bisnes catering(kecil kecilan jew)..so, pagi tu hubby sampai,dia pon sibuk tolong ayah siapkan apa yang patot..sampai la ke tengah hari baru la kiteorang ada masa nk berbual..
saya mengadu pada hubby yg saya kerap sangat sakit pinggang (sebelah kanan saja)..masa tu kandungan saya baru 24week..hubby cakap lepas sembahyang jumaat nanti dia nk bawak saya pegi klinik.tapi saya x nak coz opismate saya ckp sakit tu normal lagi pulak baby tengah membesar.so saya x kisah sangat la pasal sakit tu cuma yang herannya kenapa sakit pinggang sebelah kanan sahaja..(saya buat x tahu jelah sebab ramai yang cakap sakit pinggang tu normal untuk orang mengandung..)

petang tu lepas asar saya ajak hubby balik rumah mertua (di tualang,pokok sena)..agak lewat kami bertolak balik..(ala..bukan jauh pon.stengah jam je sampai la..)kami sampai dalam pukul 6 petang..masa tu sakit pinggang saya makin menjadi2..pastuh sakit plak kat ari2..so,saya masuk bilik n tidor je.( x tidor pon sebenarnya...saya menangis sebab x tahan sakit sangat2..)hubby plak keluar pegi pasar malam dengan mak mertua saya..(hubby teringin nak makan pulut durian..hehehe)..disebabkan x tahan sangat sakit tu saya sms bgtau hubby..dia balik, then mak mertua saya ajak saya pegi jumpa bidan (orang panggil tok ngah)..lepas magrib kami pegi.(dekat je..dalam kampung tu jugak..)
mak mertua saya ni bagitahu tok ngah hajat kiteorang datang tu..so,tok ngah pon suro saya bukak baju.dia mula proses berurut perot..

"dah lama ka hang sakit nih? "tok ngah tanya saya..
"dah seminggu dah tok ngah"..
"ALLAH... awat yang tunggu sampai seminggu baru hang mai..ni budak(baby) dh turun dk bawah dh ni.."
hati saya memang x tenang langsung bila tok ngah cakap macam tuh..
"awat tok ngah?anak cek x apa apa ka?"
"x palah..tok ngah usaha na..yang selebihnya kita serah pada ALLAH.."

lama jugak tok ngah tu dk urut perot saya..kejap2 saya dengar bacaan ayat2 alquran dan mulutnya terkumat kamit..menurut tok ngah kedudukan baby saya dh berada di bawah (macam orang yang dah nak bersalin)...selesai berurut tok ngah pesan kalo saya sakit lagi,terus pegi hospital

elok je kiteorang sampai rumah saya rasa nak terkencing..hubby plak terus ke dapur..(nak makan pulut durian..tadi kan x sempat nak makan..hikhik)..masa kencing tu saya perasan ada keluar lendir + darah..saya terus jerit panggil hubby, tapi mak mertua yang datang (maklum lah hubby tengah makan)..dia tengok je darah terus dia suro hubby saya siap nk pegi hospital..(mujur la ada biras saya, kak ton.dia la yg tolong sediakan apa yang patot..)

sampai je di hospital,saya terus di bawa ke wad bersalin..lepas doktor check rupa rupanya dah terbuka 4cm..(terkejut berok saya..setahu saya pengalaman kawan bercerita nak tunggu bukaan tu sampai 4 cm punya lah siksa menahan sakit,x kan saya semudah tu..)
kemudian doktor (4 orang doktor n kesemuanya perempuan..alhamdulillah..) scan, baby sehat n ok..
x lama kemudian saya dengar doktor2 tu berbincang..tp x paham pon apa yg diorang cakap..yelah,bahasa perubatan..saya study engine..jauh kot perbezaan..hikhik)..
10 minit kemudian diorang datang semula..
"puan nurul...saya harap puan tabah ye..lepas kite check semuanya, baby puan sehat n aktif but if u bersalin dalam waktu sekarang yang baru 24 weeks..memang peluang untuk baby hidup amat tipis dengan berat baby just 0.68kg..saya harap puan tabah..bla..bla..bla.."
ALLAH saja yang tahu apa yang saya rasa..gelap terus dunia saya..saya dah x dengar ayat doktor yg seterusnya..
kemudian doktor explain pada hubby saya..(saya tgk hubby saya cool tp hakikatnya dia jugak kecewa)..
doktor cakap..kita hanya mampu berusaha..selebihnya kita berserah pada ALLAH..
saya kemudiannya di tempatkan di satu bilik dan di suntik ubat tahan sakit n ubat untuk mematangkan paru2 baby..masa tu pukul 12 tengah malam..baru saya tahu apa itu contraction..sakit tu tuhan je tahu..makin lama makin kerap..(dah la sorang2..)hubby dan mak mertua saya tak dibenarkan masuk..
pukul 2.30 pagi (21.1.12) saya rasa basah kain n baju saya..saya panggil nurse..diorang datang dan check,masa tuh bukaan dh 6/7 cm..dalam pukul 3.30 pagi saya di masukkan ke labour room..sakit makin kerap tp doktor x bagi saya teran lg..(masa nih rasa mcm nk terberak pon ada...hikhikhik..)

saya hanya menyebut "ALLAH..ALLAH" setiap kali sakit..masa tu baru saya teringat dosa2 saya pada suami, pada ibu dan ayah..smoga mereka ampunkan saya..
saya nampak 2/3 orang nurse masuk..diorang mengangkat kaki saya..dan tetibe saya rasa ada air suam yang keluar.rupanya nurse terpaksa pecahkan air ketuban saya..dan saya disuruh teran..beberapa kali saya cuba teran tp x bejaya..
"awak teran jangan keluarkankan suara..kita cuba lg ye..1,2,3 bismillahirrahmanirrahim...."
pussshhhh..... terasa nyawa di hujung tanduk...
"bagus..bagus..ckit lagi puan..kepala dah keluar...1,2,3 bismillahirrahmanirrahim..."
pusshhh...akhirnya..4.23 pagi saya selamat melahirkan seorang bayi lelaki..

alhamdulillah....saya lihat nurse memegang anak saya ketika tuh..sungguh kecil..kemudian doktor beritahu saya yang anak saya akan terus dibawa ke pakar kanak-kanak..
ibu mana yang x pilu bila melihat keadaan anak macam ni..saya langsung x dengar tangisan dia..
cuma yang saya tahu dia masih bernafas ketika saya melahirkan dia..
"ya ALLAH ya tuhanku..kau panjangkan lah usia anak ku..kau selamatkan lah anak ku..sesungguhnya hanya padamu tempat aku memohon..namun andai kau lebih menyayangi dia..aku redha dengan ketentuanMu ya ALLAH..amin..."
hanya doa yang mampu aku panjatkan pada yang esa..

6.45 pagi hubby saya datang dan memaklunkan ALLAH lebih menyayangi anak kami...saya tidak menangis..(saya x mahu hubby melihat kekecewaan saya..walau hakikatnya semangat hidup saya sudah tiada lagi)..saya mintak pada hubby tolong bawa saya kepada baby..tp doktor x izinkan dengan keadaan saya yang masih lemah..saya kemudiannya dia masukkan ke wad.manakala hubby saya perlu menguruskan hal anak kami..

lebih kurang jam 8 pagi hubby saya datang bersama baby (yg telah siap dikapankan)...
ALLAH  tahu apa yang terbaik untuk hambanya................................


nama: muhammad bin mohd irwan
d.o.b: 21.1.12 @ 4.23 am / 0.68kg


~al-fatihah~

2 comments:

  1. kak nuruL!! SEDIHNYA.. HARAP TABAH.. NANTI ada rezki lg insyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah...amin..doa2 la na..kot2 pasni kembaq plak..hehehe..

      Delete